Cukinia faszerowama mięsem i warzywami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami to idealny pomysł zarówno na obiad jak i kolację z piekarnika. Danie jest niskokaloryczne i smaczne. Idealne dla osób będących na diecie jak i szukających nowych inspiracji kulinarnych. Podajemy przepis na pyszną nadziewaną cukinię.
SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości cukinie
- ok. 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe, ze względu na niższą zawartość tłuszczu)
- 2 cebule, 2 ząbki czosnku
- 2 średnie pomidory, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- ok. 200 gram pieczarek
- starty żółty ser
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, ostra papryka
- oliwa z oliwek do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie należy dobrze umyć i przekroić na pół. Przy użyciu małej łyżeczki należy wydrążyć środek zostawiając ok. 1 cm. Miąższ wyrzucamy. Przygotowując farsz do cukinii należy pokroić cebulę, paprykę w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w piórka.
- Pomidory należy sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę i również pokroić na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso, cebulę, dodajemy wyciśnięty czosnek. Podsmażamy całość jakieś 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką.
- Gdy mięso nabierze złocistego koloru dodajemy pieczarki, paprykę i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pomidory i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Dusimy całość pod przykryciem jakieś 15 minut.
- Gotowym, lekko przestudzonym farszem napełniamy wydrążone cukinie. Wierzch posypujemy startym serem i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 40minut. Smacznego!!!