Ziemniaki pieczone jak z ogniska - prosto z piekarnika. Sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Ziemniaki pieczone w ognisku mają charakterystyczną skorupkę, która kryje pyszny kruchy środek. Kartofle pieczone w piekarniku są doskonałe, ale brak tej skorupki powoduje, że ich miąższ ma inną konsystencję. Jak zrobić w piekarniku ziemniaki jak z ogniska?
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- mąka i sól zmieszane w proporcji -1 łyżka soli na 3 łyżki mąki - ilość mieszaniny zależy od wielkości ziemniaków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki do pieczenia w skorupce powinny mieć podobną wielkość, być wyszorowane i pozbawione wszelkich oczek czy przebarwień. Ziemniaków NIE obieramy!
- Ziemniaki trzymamy zanurzone w wodzie, a z soli i mąki przygotowujemy mieszaninę wg proporcji podanych w przepisie.
- W mieszance soli i mąki zanurzamy mokre ziemniaki i obtaczamy je dokładnie, tak, by mąką z solą otworzyły skorupkę na kartoflach
- Tak przygotowane ziemniaki układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. godzinę.
- Sprawdzamy widelcem, jeśli bez problemu wchodzi w środek ziemniaka - danie jest gotowe. Podajemy ziemniaki przekrojone na pół, z masłem ziołowym lub czosnkowym, sosem tzatziki, śledziami.