Potrawka z czerwonej fasoli: przepis na indyjskie Rajma Masala
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Rajma Masala to świetna potrawka z czerwonej fasoli rodem z kuchni indyjskiej. Można ją podać na obiad lub ciepłą kolację. Zazwyczaj serwowana z płaskim chlebem chapati lub ryżem. Fasolowy gulasz wybornie smakuje. Jeśli dodacie do niego wędzonej papryki nabierze dymnego smaku, jak fasolka po bretońsku. Przygotowanie fasoli w sosie pomidorowym po indyjsku jest bardzo proste.
Zobacz także inne przepisy z fasolką z puszki:
Fasolka po bretońsku: prosty przepis na szybki obiad
Pieczona fasolka po warszawsku Laury Osęki
Sałatka neapolitańska z fasolką i tuńczykiem
SKŁADNIKI
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 puszki pomidorów pelati
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru, wielkości opuszki męskiego kciuka
- 2 łyżeczki przypraw do czerwony curry lub Garam Masala
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odcedzamy i przelewamy wodą. Pozostawiamy do odsączenia.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek na plasterki. Imbir miażdżymy płazem noża.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i imbir, smażymy 3-5 minut.
- Dodajemy mieszankę przypraw i przesmażamy około 1 minuty.
- Dodajemy pulpę pomidorową i pół szklanki wody. Gotujemy 7-9 minut, aby smaki się wymieszały i nasyciły.
- Wyjmujemy imbir. Dodajemy fasolę, doprawiamy solą, ewentualnie pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
- Podajemy z plackami chlebowymi chapati lub z ryżem.