Potrawka z czerwonej fasoli: przepis na indyjskie Rajma Masala

2021-03-29
Magdalena Chajko
Potrawka z czerwonej fasoli: przepis na indyjskie Rajma Masala
Autor: Shutterstock Gotową fasolkę Rajma Masala można posypać natką kolendry i tartym serem panir
łatwy
25 min
4

Rajma Masala to świetna potrawka z czerwonej fasoli rodem z kuchni indyjskiej. Można ją podać na obiad lub ciepłą kolację. Zazwyczaj serwowana z płaskim chlebem chapati lub ryżem. Fasolowy gulasz wybornie smakuje. Jeśli dodacie do niego wędzonej papryki nabierze dymnego smaku, jak fasolka po bretońsku.  Przygotowanie fasoli w sosie pomidorowym po indyjsku jest bardzo proste. 

Zobacz także inne przepisy z fasolką z puszki:

Fasolka po bretońsku: prosty przepis na szybki obiad

Pieczona fasolka po warszawsku Laury Osęki

Sałatka neapolitańska z fasolką i tuńczykiem

SKŁADNIKI

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru, wielkości opuszki męskiego kciuka
  • 2 łyżeczki przypraw do czerwony curry lub Garam Masala
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odcedzamy i przelewamy wodą. Pozostawiamy do odsączenia.
  • Cebulę kroimy w piórka, czosnek na plasterki. Imbir miażdżymy płazem noża. 
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i imbir, smażymy 3-5 minut.
  • Dodajemy mieszankę przypraw i przesmażamy około 1 minuty.
  • Dodajemy pulpę pomidorową i pół szklanki wody. Gotujemy 7-9 minut, aby smaki się wymieszały i nasyciły.
  • Wyjmujemy imbir. Dodajemy fasolę, doprawiamy solą, ewentualnie pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
  • Podajemy z plackami chlebowymi chapati lub z ryżem.
Magdalena Chajko