Pieczona fasolka po warszawsku

2021-03-29
Pieczona fasolka po warszawsku
Autor: Jarosław Roger Berdak Pieczona fasolka po warszawsku to pożywna, lecz dużo lżejsza wersja uwielbianej fasolki po bretońsku
łatwy
45 min
4

Pieczona fasolka po warszawsku to sycące danie na pocieszenie. Przepis pochodzi z książki Laury Osęki „Miska szczęścia, która tak o swojej interpretacji fasolki po warszawsku pisze: Fasolkę po bretońsku zna chyba każdy. Moja wersja jest znacznie lżejsza i nie obciąża tak bardzo układu pokarmowego. Świetnie smakuje, gdy na zewnątrz słota, ale sprawdzi się też jako przekąska, kiedy lato chyli się ku końcowi.

Beszamel.pl jest patronem medialnym książki MISKA SZCZĘŚCIA

SKŁADNIKI

  • 200 g białej fasoli (może być z puszki, wówczas pomiń etap
  • moczenia i gotowania)
  • 200 g jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml bulionu warzywnego, możesz też użyć dobrego bulionu z kostki
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę namocz przez noc. Następnie umieść w garnku z osoloną wodą i gotuj około 45 minut.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Jarmuż posiekaj.
  • Czosnek obierz i posiekaj. W naczyniu żaroodpornym umieść wszystkie składniki (poza fasolą) i dokładnie wymieszaj. Na końcu
    dodaj fasolę i ponownie wymieszaj.
  • Zapiekaj w piekarniku 35-40 minut.
  • Spróbuj i ewentualnie dopraw solą lub pieprzem.
  • Rozłóż do misek. Natkę pietruszki posiekaj i posyp nią danie.