Kotlety ziemniaczane: tradycyjny, sprawdzony przepis

2023-11-29
Kotlety ziemniaczane: tradycyjny, sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Kotlety ziemniaczane to danie łatwe do przygotowania, niedrogie i takie, które można przyrządzić w wielu wariantach
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Kotlety ziemniaczane to danie, które smakuje nie tylko jaroszom. Chętnie jedzą je również miłośnicy mięsa, szczególnie, jeśli w środku kotletów ziemniaczanych znajdą jakiś farsz. Kotlety z naszego przepisu można smażyć bez dodatków, można je też nadziewać rozmaitymi farszami - warzywnymi, rybnymi, grzybowymi czy mięsnymi.

SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka stołowa mąki pszennej
  • 4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotuj w lekko posolonej wodzie, odcedź, ostudź.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju (aż się zeszkli), wystudź.
  • Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich cebulę, wbij całe jajko, wsyp oba rodzaje mąki i wszystko wymieszaj.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • Najlepiej smakują z sosem grzybowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Kotlety ziemniaczane można nadziewać farszem przygotowanym np. z mięsa z rosołu. Smakują też z farszem z duszonych warzyw czy ryb, a także z farszem grzybowym.

Zobacz też naszą galerię z przepisami na inne bezmięsne kotleciki.