Mandazi: afrykańskie pączki kokosowe
                  Mandazi to afrykański smakołyk. Ciasto drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu przypomina nasze racuchy, a nawet pączki. Mandazi z wierzchu chrupiące, w środku puszyste i miękkie. Te zalety zawdzięczają wiórkom kokosowym i mące ryżowej. W Afryce mandazi to pożywne śniadanie, najczęściej podawane razem z musem z mango. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by posypane cukrem pudrem mandazi potraktować jako deser.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Zobacz wideo: jak smażyć pączki?
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki cukru
 - 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
 - 2/3 szklanki ciepłej wody
 - 1/2 szklanki mleka kokosowego
 - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
 - 3/4 szklanki mąki ryżowej
 - 3 łyżki wiórków kokosowych
 - ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu
 - ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
 - ćwierć łyżeczki soli
 - olej do głębokiego smażenia
 - cukier puder z cynamonem
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże, cukier i wodę wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
 - W misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, mąkę ryżową, wiórki i kardamon.
 - Zaczyn oraz mleko kokosowe wlać do suchych składników i wymieszać. Następnie dalej wyrabiać ciasto przez 5-10 minut.
 - Zarobione ciasto drożdżowe odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
 - Po godzinie ciasto nakłuć i ponownie wyrobić.
 - Ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm, pociąć na paski, a te następnie na trójkąty równoboczne (mniej więcej).
 - Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Gotowe pączki odsączyć na papierowym ręczniku.
 - Posyp cukrem pudrem z cynamonem.