Ciasto drożdżowe: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas pieczenia

Ciasto drożdżowe: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto drożdżowe to ciasto puszyste, które wyrasta dzięki pracy drobnoustrojów jednokomórkowych. Naturalny proces ma swoje wymagania i łatwo go zepsuć. Oto 6 błędów najczęściej popełnianych podczas pieczenia ciasta drożdżowego. 

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania: PROSTY PRZEPIS

Błąd nr 1: Za długo pieczone

Ciasto drożdżowe przetrzymane w piekarniku staje się suche, ciemne, a na jego powierzchni wytwarza się zbyt gruba skóra.

Zobacz koniecznie:  Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe?

Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem: przepis na struclę z dżemem

Błąd nr 2: Zbyt wysoka temperatura

Ciasto pieczone w zbyt nagrzanym piekarniku nie wyrośnie, zestali się tworząc zakalec, a jego powierzchnia będzie nadmiernie zrumieniona.

Wypróbuj: Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

 

Ciasto krucho-drożdżowe na makowca

Błąd nr 3: Za wcześnie wyjęte z piekarnika

Ciasto przedwcześnie wyjęte z piekarnika będzie niedopieczone, po wyjęciu opadnie i również utworzy zakalec.

Wypróbuj: Makowiec na święta - przepis na ciasto i na lukier 

 

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis

Błąd nr 4: Zakalec na skutek wstrząsu

Powodem powstania zakalca może być także silny wstrząs w chwili, gdy ciasto wyrosło, ale jeszcze nie zestaliło się pod wpływem temperatury w piekarniku. Dlatego nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, ani nimi trzaskać. 

Polecamy: Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis 

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Błąd nr 5: Przedwczesne wyjęcie z formy

Zakalec może również powstać przy wykładaniu gorącego ciasta z formy. Dlatego zawsze pozostawia się ciasto drożdżowe do ostygnięcia w formie i dopiero ciasto wystudzone wyjmuje się z formy. 

Godny królewskiego podniebienia: Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki

Błąd nr 6: Niestosowanie się do przepisu

Wyroby z ciast drożdżowego udadzą się, jeśli zachowacie odpowiedni stosunek składników, co podają przepisy szczegółowe. Pieczenie jest procesem chemicznym zachodzącym w wysokich temperaturach. Dlatego należy ściśle przestrzegać receptury. 

Wypróbuj: Rwaniec drożdżowy - przepis na domowe bułki

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).