Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem: przepis na pyszny deser

Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem: przepis na pyszny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto na pierniczki jest smaczniejsze i bardziej aromatyczne dzięki dodatkowi powideł śliwkowych

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Pierniki z powidłami śliwkowymi i miodem można zjeść w wieczór wigilijny, podać jako deser po świątecznym obiedzie, a nawet... powiesić na choince! Prezentujemy prosty przepis na świąteczne ciastka, które będą doskonałym dopełnieniem świątecznej atmosfery.

Polecamy także inne przepisy na świąteczne ciasteczka: Pierniczki toruńskiePierniczki z żurawiną oraz Pierniczki wigilijne.

Składniki

  • 0,5 szklanki cukru

  • 0,5 szklanki mleka 3,2%

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka powideł śliwkowych

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 6 dag masła

  • 1 łyżka przyprawy do pierników - Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.

  • 2 szklanki mąki

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondelku roztop masło, dodaj cukier, mieszaj, aż cukier połączy się z masłem w jednolitą masę o brązowym kolorze i zapachu karmelu.

  • Dodaj stopniowo mleko i gotuj, aż karmel całkowicie się z nim połączy.

  • Zdejmij z ognia, dodaj miód, powidła, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.

  • Dodaj proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i tyle mąki, żeby zagnieść miękkie ciasto, które nie klei się do rąk.

  • Podziel ciasto na 4 części.

  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj placki grubości 1 cm.

  • Foremkami, nożem lub szklanką wycinaj pierniczki o dowolnym kształcie. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.

  • Piecz partiami na blasze posmarowanej masłem, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 15 minut.

  • Ostudzone pierniczki udekoruj lukrem z cukru pudru roztartego z sokiem z cytryny. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.

  • Nie piecz pierniczków bezpośrednio przed świętami. Są najsmaczniejsze po kilku dniach przechowywania w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Przepis pochodzi z książki ,,Polskie święta".

Ocena: 0