Błyskawiczne pączki z jogurtem greckim: sprawdzony przepis [WIDEO]
Keto kokosanki - jak przygotować pyszne ciasteczka bez mąki i cukru

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Keto kokosanki to pyszne ciasteczka bez węglowodanów.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Dieta ketogeniczna zdobywa sobie wielu zwolenników. Coraz więcej osób decyduje się na niemal całkowite wyeliminowanie z diety węglowodanów na rzecz białka i tłuszczu. I choć dieta jest smaczna i skuteczna, to stosującym się do jej zasad osobom niekiedy brakuje czegoś słodkiego. Rozwiązaniem są słodycze na bazie dozwolonych składników, na przykład keto kokosanki, które nie tylko są dozwolone, ale wręcz polecane na tej diecie.
Składniki
40 masła
40 g oleju kokosowego
1 niepełna szklanka maki kokosowej
1 niepełna szklanka słodziku w proszku (ksylitol, erytrol, stewia)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
1 łyżka mleka migdałowego
kilka kropli ekstraktu z wanilii
Przygotowanie krok po kroku:
Masło i olej kokosowy utrzeć z zamiennikiem cukru na lekka, puszystą masę.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia solą.
Suche składniki dodać do masy maślanej i dokładnie połączyć.
Na koniec dodać jajka, mleko kokosowe i wanilię.
Dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego wyciskać na wyłożoną papierem blaszkę niewielkie kleksiki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 min.
Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić.
Polecamy:
Dieta ketogenna: dieta bogatotłuszczowa i ubogowęglowodanowa tylko pod kontrolą lekarza
Pyszna zapiekanka z tartej marchwi i twarogu: marchewkowy sernik keto bez mąki