Keto kokosanki - jak przygotować pyszne ciasteczka bez mąki i cukru

Keto kokosanki - jak przygotować pyszne ciasteczka bez mąki i cukru

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Keto kokosanki to pyszne ciasteczka bez węglowodanów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dieta ketogeniczna zdobywa sobie wielu zwolenników. Coraz więcej osób decyduje się na niemal całkowite wyeliminowanie z diety węglowodanów na rzecz białka i tłuszczu. I choć dieta jest smaczna i skuteczna, to stosującym się do jej zasad osobom niekiedy brakuje czegoś słodkiego. Rozwiązaniem są słodycze na bazie dozwolonych składników, na przykład keto kokosanki, które nie tylko są dozwolone, ale wręcz polecane na tej diecie.

Składniki

  • 40  masła

  • 40 g oleju kokosowego

  • 1 niepełna szklanka maki kokosowej

  • 1 niepełna szklanka słodziku w proszku (ksylitol, erytrol, stewia)

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 4 jajka

  • 1 łyżka mleka migdałowego

  • kilka kropli ekstraktu z wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło i olej kokosowy utrzeć z zamiennikiem cukru na lekka, puszystą masę.

  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia solą.

  • Suche składniki dodać do masy maślanej i dokładnie połączyć.

  • Na koniec dodać jajka, mleko kokosowe i wanilię.

  • Dokładnie zmiksować na jednolitą masę.

  • Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego  wyciskać na wyłożoną papierem blaszkę niewielkie kleksiki.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 min.

  • Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić.

  •  

  •  

  •  

Ocena: 2,9