Jak zrobić najlepsze pierniczki na święta? PRZEPIS
2021-12-13
łatwy
40 min
4
Pierniczki na święta przygotowuje się z dodatkiem pszczelego miodu – tylko osoby uczulone mogą go zastąpić sztucznym – tłuszcz (masło lub smalec), cukier, mąka, jajka. Aromat temu wypiekowi nadaje mieszanka przypraw – można wsypać gotową albo samodzielnie zemleć cynamon, kardamon, goździki, imbir, odrobinę gałki muszkatołowej. By wypiek był pulchny, wsypuje się nieco sody oczyszczonej.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 15 dag miodu
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- opakowanie przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagniatamy ciasto z 2 szklanek mąki, łyżeczki sody, 15 dag miodu, jajka, 3/4 szklanki cukru, łyżki masła i torebki przyprawy do piernika. Ciasto trzeba rozwałkować, po czym foremkami wykroić różne kształty – serduszka, gwiazdki, choinki itp.
- Wycięte formy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (dość luźno, bo ciastka nieco rosną). Na tym etapie można pierniczki ozdobić – wciskając w surowe ciasto kawałki orzechów, pestki dyni lub słonecznika.
- Aby powiesić pierniczki na choince, przed pieczeniem trzeba zrobić w każdym dziurkę (np. patyczkiem do szaszłyków), po upieczeniu trzeba będzie przez tę dziurkę przełożyć nitkę.
- Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 15 min.
- Gdy pierniczki wystygną, można je polukrować. (Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.)
- Upieczone pierniczki przechowujemy w szczelnym pudełku, np. blaszanym. Aby nie były twarde, do pudełka wkładamy kromkę razowego chleba. Pierniczki można przechowywać co najmniej rok. Jak przechowywać świąteczne pierniczki? Sprawdź tutaj.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Polecamy również >>> Pierniczki wigilijne