Chrusty faworki - przepis na obłędnie lekki i kruchy chrust wg Ewy Wachowicz [WIDEO]

Chrusty faworki - przepis na obłędnie lekki i kruchy chrust wg Ewy Wachowicz [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrusty faworki najlepiej podawać oprószone cukrem pudrem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Przepis na chrusty, czyli popularne faworki, przyda się nie tylko na tłusty czwartek. Delikatne i kruche chruściki znakomicie sprawdzą się na karnawałowych spotkaniach. Sprawdź, jak faworki robi Ewa Wachowicz i wypróbuj jej recepturę na chrust. Podawaj klasycznie - posypane cukrem pudrem. Takie są najlepsze.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na stolnicy rozsyp mąkę, dodaj cukier i zrób dołek. Wbij jajka i dodaj żółtka. Delikatnie wymieszaj.

  • Zrób dołek jeszcze raz i wrzuć do niego ciepłe masło. Dolej także mleko oraz spirytus. Ugniataj, aż uzyskasz ciasto. Zrób kulkę i pozostaw na stolnicy na ok. 20 minut pod miską.

  • Ciasto przekrój na pół, podsyp mąką i cieniutko rozwałkuj.

  • Pokrój rozwałkowane placki na 3-centymetrowe paski, następnie podziel je na ok. 15-centymetrowe romby.

  • Każdy romb natnij na środku. Przez nacięcie przewlecz jeden koniec rombu.

  • Uformowane faworki smaż w dużym rondlu w roztopionym smalcu.

  • Złociste chrusty wyjmij na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru smalcu. Przełóż na płaski talerz i posyp cukrem pudrem.

tip dnia

Do smażenia faworków zamiast smalcu możesz użyć oleju lub frytury (oleju palmowego).

Ocena: 3,4