Fenomenalny keks z rodzynkami i żurawiną

Fenomenalny keks z rodzynkami i żurawiną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Keks z rodzynkami i świeżą żurawiną to pyszne ciasto na zimowe podwieczorki. W krajach anglosaskich takie ciasto tradycyjnie podaje się w okresie świąt Bożego Narodzenia. To wyjątkowo lekka wersja keksu.

Składniki

  • 1/4 szklanki masła (4 łyżki stołowe), o temperaturze pokojowej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 duża pomarańcza, starta skórka oraz sok 

  • 1 duże jajko

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/3 szklanki jogurtu lub kwaśnej śmietany 

  • 1 szklanka świeżej żurawiny

  • 1/3 szklanka złotych rodzynek

  • cukier puder od dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier wymieszać ze startą skórką pomarańczową. 

  • Dodać masło i ucierać razem. Następnie dodać jajko, sok z pomarańczy i jogurt. Wymieszać razem. 

  • Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać wszystko razem na jednorodną masę. 

  • Na koniec dodać żurawinę i rodzynki. Wymieszać łyżką.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50 minut. Ciasto w naturalny sposób pęknie podczas wyrastania w piekarniku. 

  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2