Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Fenomenalny keks z rodzynkami i żurawiną

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Keks z rodzynkami i świeżą żurawiną to pyszne ciasto na zimowe podwieczorki. W krajach anglosaskich takie ciasto tradycyjnie podaje się w okresie świąt Bożego Narodzenia. To wyjątkowo lekka wersja keksu.
Składniki
1/4 szklanki masła (4 łyżki stołowe), o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1 duża pomarańcza, starta skórka oraz sok
1 duże jajko
2 szklanki mąki uniwersalnej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki jogurtu lub kwaśnej śmietany
1 szklanka świeżej żurawiny
1/3 szklanka złotych rodzynek
cukier puder od dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Cukier wymieszać ze startą skórką pomarańczową.
Dodać masło i ucierać razem. Następnie dodać jajko, sok z pomarańczy i jogurt. Wymieszać razem.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać wszystko razem na jednorodną masę.
Na koniec dodać żurawinę i rodzynki. Wymieszać łyżką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50 minut. Ciasto w naturalny sposób pęknie podczas wyrastania w piekarniku.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska