Śmietanowiec Bożeny Dykiel. Obłędny deser z kolorowymi galaretkami

2023-05-09
śmietanowiec Bożeny Dykiel
Autor: Shutterstock Śmietanowiec według przepisu Bożeny Dykiel smakuje wyśmienicie.
łatwy
120 min
8

Znana i lubiana aktorka Bożena Dykiel potrafi nie tylko wcielać się w różne role. Jej przepisy kulinarne właśnie podbijają internet. Jednym z nich jest pyszny i rozpływający się w ustach śmietanowiec. Zobaczcie, jak ten obłędny deser robi Bożena Dykiel i skorzystajcie z jej przepisu.

Śmietanowiec Bożeny Dykiel

Pyszne ciasto bez pieczenia o śmietankowym smaku kryje w sobie kolorowe galaretki, dzięki którym deser wygląda efektownie. Masa ze śmietanki, która wygodnie ułożyła się na biszkoptach, jest w sam raz słodka. Wierzch zdobi tafla ze słodkiej galaretki. Porcja tego deseru smakuje wyśmienicie.

Jak zrobić śmietanowiec według przepisu Bożeny Dykiel?

Najpierw należy przygotować dwie galaretki, odstawić je do stężenia i pokroić w kostkę. Do śmietanki ubitej z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią dodaje się namoczoną w mleku żelatynę oraz pokrojone galaretki. Masę przelewa się do tortownicy wyłożonej warstwą biszkoptów i wstawia do lodówki. Kiedy stężeje, na wierzch wylewa się trzecią galaretkę. Całość należy jeszcze chłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Przepis na śmietanowiec Bożeny Dykiel

  • To łatwy przepis na pyszny i efektowny deser. Przepis składa się z kilku prostych kroków. To dobra lekcja dla osób, które właśnie rozpoczynają naukę robienia słodkich deserów w domu.
  • Przygotowanie śmietanowca składa się z kilku etapów. Nie są one czasochłonne. Deser z galaretkami warto jednak robić bez pośpiechu.
  • Wśród składników potrzebnych do przygotowania domowego ciasta bez pieczenia znajdują się produkty niedrogie i łatwo dostępne.
  • Do deseru potrzebne są trzy opakowania galaretki owocowej. Każda z nich powinna być w innym kolorze. Wybierzcie te smaki, które lubicie najbardziej.
  • Wierzch można udekorować świeżymi owocami i dopiero zalać je galaretką.
  • Do masy śmietankowej można dodać rodzynki, żurawinę lub drobno posiekane orzechy.

Z czym podawać śmietanowiec?

Obłędny deser z kolorowymi galaretkami należy podawać na zimo, dlatego będzie pysznie smakował w upalne letnie dni. Świetnie łączy się z świeżo zaparzoną kawą, owocową herbatą lub kompotem. Kiedy temperatura sięga zenitu, do śmietanowca można zaserwować mrożoną kawę lub ice tea. Porcje deseru będą się pięknie prezentować, jeżeli talerzyki udekoruje się bitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 120 g biszkoptów
  • 60 ml gorącego mleka
  • 3 opakowania galaretki w różnych kolorach + po 350 ml gorącej wody
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dwie galaretki zalać 350 ml gorącej wody, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Żelatynę zalać gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić. Gotowe galaretki wyjąć z lodówki i pokroić w kostkę.
  • Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej folią spożywczą.
  • Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Dodać pokrojone galaretki i żelatynę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przelać na biszkopty, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki.
  • Trzecią galaretkę wymieszać w 350 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Następnie wyłożyć na warstwę śmietankową i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?