Ciasto margarita sprawdzi się idealnie na upalne dni. Bez pieczenia i bez problemu

Dieta wegetariańska
To ciasto inspirowane popularnym drinkiem świetnie sprawdzi się na letnie miesiące. Ciasto margarita wychodzi lekkie i orzeźwiające. Jego inspiracją ją znany koktajl przygotowywany na bazie limonki i tequili. Tej słodkości naprawdę warto spróbować.
Deserowa wersja klasycznego drinka. Prosty sposób na letni deser
To ciasto to idealny deser na letnie dni. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. A co więcej, nie trzeba nawet włączać piekarnika. Ciasto margarita inspirowane klasycznym koktajlem to deser, który wybornie sprawdzi się kiedy na zewnątrz królują wysokie temperatury.
Główną rolę bez wątpienia gra tu limonka. Nadaje ona ciastu świeżości, aromatu i kwaskowości. Tequila i likier natomiast sprawiają, że ciasto ma głębie, a śmietanka i mleko łagodzą ostrość i nadają mu aksamitną konsystencję.
Ciasto wychodzi niczym lekka, kremowa i puszysta pianka. Podawane jest na zimno i można je pięknie udekorować kawałkami limonki czy mięty, dzięki czemu świetnie sprawdzi sir również na imprezy, w szczególności te na świeżym powietrzu.
Jeśli chcemy możemy przygotować wersję bezalkoholową. Wystarczy dodać zamiast tego więcej soku z limonki i trochę soku z pomarańczy. To ciasto jest szybkie i efektowne w przygotowaniu. Co więcej, jeśli chcemy możemy łatwo zmienić jego smak, przygotowując na przykład wersję pomarańczową czy mojito.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- Masa limonkowa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 250 ml śmietanki kremówki 36 proc.
- 100 ml tequili
- 100 ml likieru pomarańczowego
- sok i skórka z 3 limonek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki miksujemy na drobny piasek.
- Dokładnie mieszamy z roztopionym masłem.
- Masę wykładamy na spód tortownicy i dobrze dociskamy.
- Wkładamy do lodówki.
- Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody.
- Kiedy napęcznieje, podgrzewamy ją, aż się rozpuści.
- W miseczce mieszamy mleko skondensowane, sok i skórę z limonki, tequilę oraz likier pomarańczowy.
- W osobnej misce ubijamy śmietankę z cukrem na półsztywno.
- Dodajemy przestudzoną żelatynę do masy limonkowej.
- Dodajemy ubitą śmietankę.
- Gotową masę wykładamy na schłodzony spód.
- Równamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.