Charlotte z malinowym kremem śmietankowym

2021-03-29
Charlotte z malinowym kremem śmietankowym
Autor: Shutterstock Charlotte z malinami to wykwintny letni deser
średni
45 min
4

Charlotte z malinowym kremem śmietankowym to deser idealny na letnie przyjęcie. Połączenie delikatnego serka mascarpone ze śmietaną i świeżymi malinami  to doskonały smak. Efektowna charlotte z malinami wzbudzi zachwyt i pożądanie gości.

Polecamy także: Tiramisu z owocami jagodowymi, czyli tiramisu frutti di bosco 

SKŁADNIKI

  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 300 g malin oraz 200 g do dekoracji
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru oraz 1 łyżka do oprószenia gotowego deseru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • kilka listków mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Z biszkoptów odkroić końce z jednej strony, tak aby były stabilne, a następnie ustawić je wokół brzegu tortownicy.
  • Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie wlać 4 łyżki wrzącej wody, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
  • Maliny (300 g) zmiksować na pureé. Dodać żelatynę, wymieszać. 
  • Śmietankę oraz mascarpone ubić razem na sztywno. Następnie dodawać do masy po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając, aż będzie puszysta. Stopniowo wlewać mus malinowy, ubijając na niskich obrotach. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
  • Przed podaniem charlotte wyjąć, udekorować malinami i miętą. Posypać cukrem i pudrem i przewiązać wstążką.