Tiramisu z owocami jagodowymi, czyli tiramisu frutti di bosco

Tiramisu z owocami jagodowymi, czyli tiramisu frutti di bosco

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tiramisu  w wersji letniej, czyli tiramisu  frutti di bosco!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tiramisu w nowej odsłonie, czyli tiramisu frutti di bosco. Deser podaje się z aromatycznymi malinami i biszkoptami nasączonymi sokiem malinowym. Jeśli jeszcze ten przepis na tiramisu nie był ci znany, koniecznie wypróbuj wyśmienite połączenie serka mascarpone z ożywczym smakiem malin i innych owoców jagodowych!

Składniki

  • 500 g serka mascarpone

  • 1,5 opakowania biszkoptów

  • 400 g malin

  • 5 jajek

  • 50 g cukru

  • 150 ml soku malinowego

  • Owoce do dekoracji według uznania: maliny, jagody, borówki, porzeczki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę.

  • Do żółtek dodaj ser mascarpone, a następnie ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Przygotuj pucharki i ułóż w nich biszkopty, nasączone sokiem malinowym. Przykryj biszkopty kremową masą, a na wierzchu ułóż maliny. Z drugą warstwą postępuj podobnie. Ułóż biszkopty nasączone sokiem malinowym, przykryj masą i ponownie udekoruj malinami.

  • Tak przygotowany deser odstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców: jagód, borówek, malin, porzeczek.

Ocena: 5