Tort opera - przepis na klasyczny fracuski smakołyk

2021-03-29
Tort opera
Autor: Shutterstock Tort opera - francuski czekoladowo-kawowy klasyk na migdałowym biszkopcie.
średni
0 min
4

Są tacy, którzy twierdzą, że to najlepszy tort świata. Migdałowy biszkopt, kawowa masa i czekolada - trio doskonałe. Jego przygotowanie wymaga nieco zachodu, ale zdecydowanie warto podjąć to wyzwanie.

SKŁADNIKI

  • Migdałowy spód:
  • 3 białka jaj
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 120 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 35 g mąki pszennej
  • 20 g roztopionego masła
  •  
  • Masa kawowa:
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kawy espresso
  • 200 g cukru pudru
  • 30 ml wody
  •  
  • Syrop kawowy:
  • 1/3 szklanki wody
  • 1,5  łyżki cukru pudru
  • 1,5  łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Odrobina rumu lub zapachu rumowego
  •  
  • Masa czekoladowa:
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 125 ml mleka
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 35 g miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować ciasto: 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka, całość dokładnie zmiksować.
  • Dodać zmielone migdały, stopione masło i mąkę, wymieszać delikatnie. Ubić pozostałe 3 białka z szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Trzy formy o średnicy 20 – 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy równe części i wylać na formy, równo rozsmarować. Piekarnik rozgrzać do 220 ºC.  Piec 6 - 7 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia na papierze.
  • Przygotować masę kawową: cukier rozpuścić w wodzie i podgrzewać na średnim ogniu, aż zgęstnieje i powstanie syrop. Jajko ubić i  dodać do niego stopniowo gorący syrop cały czas miksując. Całość powinna być puszysta. Odstawić do wystygnięcia.
  • Masło utrzeć z zaparzoną kawą i dodać wystudzonej masy jajecznej. Gotową masę włożyć do lodówki.
  • Masa czekoladowa: śmietanę i mleko podgrzać, aż będzie gorące, dodać czekoladę i masła. Mieszać do momentu, aż całość się stopi i powstanie gładki, gęsty krem.
  • Syrop kawowy: Zagotować wodę z cukrem, dodać kawę, dokładnie wymieszać. Doprawić rumem.
  • Ułożyć warstwowo tort: na spód tortownicy włożyć migdałowy spód, nasączyć biszkopt syropem rumowo-kawowym. Posmarować masą czekoladową. Przełożyć kolejnym nasączonym blatem i rozsmarować na nim masę kawową. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, nasączyć syropem i polać masą czekoladową.
  • Wstawić do lodówki na ok 30-40 min.