Tort opera - przepis na klasyczny fracuski smakołyk

Tort opera - przepis na klasyczny fracuski smakołyk

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort opera - francuski czekoladowo-kawowy klasyk na migdałowym biszkopcie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Są tacy, którzy twierdzą, że to najlepszy tort świata. Migdałowy biszkopt, kawowa masa i czekolada - trio doskonałe. Jego przygotowanie wymaga nieco zachodu, ale zdecydowanie warto podjąć to wyzwanie.

Składniki

  • Migdałowy spód:

  • 3 białka jaj

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 150 g zmielonych migdałów

  • 120 g cukru pudru

  • 3 jajka

  • 35 g mąki pszennej

  • 20 g roztopionego masła

  •  

  • Masa kawowa:

  • 200 g masła

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki kawy espresso

  • 200 g cukru pudru

  • 30 ml wody

  •  

  • Syrop kawowy:

  • 1/3 szklanki wody

  • 1,5  łyżki cukru pudru

  • 1,5  łyżki kawy rozpuszczalnej

  • Odrobina rumu lub zapachu rumowego

  •  

  • Masa czekoladowa:

  • 125 ml śmietany kremówki

  • 125 ml mleka

  • 250 g gorzkiej czekolady

  • 35 g miękkiego masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować ciasto: 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka, całość dokładnie zmiksować.

  • Dodać zmielone migdały, stopione masło i mąkę, wymieszać delikatnie. Ubić pozostałe 3 białka z szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.

  • Trzy formy o średnicy 20 – 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy równe części i wylać na formy, równo rozsmarować. Piekarnik rozgrzać do 220 ºC.  Piec 6 - 7 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia na papierze.

  • Przygotować masę kawową: cukier rozpuścić w wodzie i podgrzewać na średnim ogniu, aż zgęstnieje i powstanie syrop. Jajko ubić i  dodać do niego stopniowo gorący syrop cały czas miksując. Całość powinna być puszysta. Odstawić do wystygnięcia.

  • Masło utrzeć z zaparzoną kawą i dodać wystudzonej masy jajecznej. Gotową masę włożyć do lodówki.

  • Masa czekoladowa: śmietanę i mleko podgrzać, aż będzie gorące, dodać czekoladę i masła. Mieszać do momentu, aż całość się stopi i powstanie gładki, gęsty krem.

  • Syrop kawowy: Zagotować wodę z cukrem, dodać kawę, dokładnie wymieszać. Doprawić rumem.

  • Ułożyć warstwowo tort: na spód tortownicy włożyć migdałowy spód, nasączyć biszkopt syropem rumowo-kawowym. Posmarować masą czekoladową. Przełożyć kolejnym nasączonym blatem i rozsmarować na nim masę kawową. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, nasączyć syropem i polać masą czekoladową.

  • Wstawić do lodówki na ok 30-40 min.

Ocena: 3,5