Tania szarlotka na cieście z czerstwych bułek
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Cała blaszka pysznego ciasta za kilka złotych? To możliwe! Oto przepis na tanią szarlotkę na cieście z czerstwych bułek. Zero waste w czystej postaci.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg jabłek
- 6 bułek
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1,5 l mleka
- łyżeczka sody
- cynamon
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułki zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 10-15 min. Jabłka myjemy, obieramy i drobniutko kroimy.
- Nasiąknięte mlekiem bułki ucieramy z żółtkami, jabłkami, cukrem, sodą i cynamonem. Wyrabiamy jednolita masę.
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą jabłkową.
- Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto.
- Pieczemy około godziny w temperaturze 180 st.C.