Keks angielski z rumem: dobry przepis
2021-03-29
średni
180 min
4
Keks angielski to obfitość bakalii podkręcona smakiem rumu. Takie ciasto sprawdzi się na każdą okazję - od świąt po zwykłe spotkanie ze znajomymi. Sprawdź, jak przygotować wilgotny, aromatyczny keks angielski krok po kroku. Podajemy sprawdzony przepis.
Zobacz także inne przepisy na keks
Keks świąteczny według Kingi Paruzel
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalać rumem, po 20 minutach odsączyć. Obrać i posiekać migdały i skórki cytrusów. Konfiturę podgrzać i odsączyć na sitku.
- Mikserem utrzeć masło z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodawać po jednym żółtku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec wymieszać ciasto z bakaliami obtoczonymi mąką i z wiśniami.
- Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
- Przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Piec w temp. 140ºC przez ok. 2,5 godziny.