Keks angielski z rumem: dobry przepis
2021-03-29
23:27
Keks angielski to obfitość bakalii podkręcona smakiem rumu. Takie ciasto sprawdzi się na każdą okazję - od świąt po zwykłe spotkanie ze znajomymi. Sprawdź, jak przygotować wilgotny, aromatyczny keks angielski krok po kroku. Podajemy sprawdzony przepis.
i
średni
180 min
4
Zobacz także inne przepisy na keks
Keks świąteczny według Kingi Paruzel
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalać rumem, po 20 minutach odsączyć. Obrać i posiekać migdały i skórki cytrusów. Konfiturę podgrzać i odsączyć na sitku.
- Mikserem utrzeć masło z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodawać po jednym żółtku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec wymieszać ciasto z bakaliami obtoczonymi mąką i z wiśniami.
- Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
- Przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Piec w temp. 140ºC przez ok. 2,5 godziny.