Fantastyczne tartaletki ze śliwkami i borówkami na kruchym spodzie z dodatkiem twarogu

Fantastyczne tartaletki ze śliwkami i borówkami na kruchym spodzie z dodatkiem twarogu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tartaletki ze śliwkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Śliwki, migdały i cynamon to smaki, które idealnie ze sobą współgrają, podkreślając jednocześnie nawzajem smak pozostałych składników. Do tego kruche i delikatne ciasteczko stanowiące bazę deseru.

Składniki

  • 1/2 kostki masła

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 kostki sera białego

  • 3-4 łyżki cukru

  • 10 słodkich śliwek

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • cynamon

  • zmielone migdałów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj pokrojone na kawałki schłodzone masło i twaróg, a następnie posiekaj nożem. Zagnieć jednolite ciasto i włóż do lodówki na około godzinę.

  • Śliwki pokrój na połówki, usuń pestki. Każdą połówkę pokrój w drobną kosteczkę, posyp cynamonem i obtocz w mące ziemniaczanej. Wymieszaj z borówkami.

  • Ciastem wylep formę do tarteletek bardzo delikatnie wchodząc na brzegi. Ciasto nakłuwaj widelcem i posyp migdałami, i śliwkami.

  • Tartinki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.

Ocena: 5