Szybkie ciasto ze śliwkami - przepis na proste ciasto owocowe [WIDEO]

Szybkie ciasto ze śliwkami - przepis na proste ciasto owocowe [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zrób proste i smaczne ciasto ze śliwkami!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasta z sezonowymi owocami to przebój letnich podwieczorków. Właśnie rozpoczął się sezon na śliwki. Podajemy przepis na bardzo łatwe ciasto ze śliwkami. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek (ale mogą być także inne śliwki)

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • pół kostki margaryny

  • 1 szklanka cukru

  • 4 duże jajka

  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • tłuszcz do posmarowania tortownicy

  • bułka tarta do posypania tortownicy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół wzdłuż i wyjąć pestkę.

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

  • Margarynę roztopić w rondelku i przestudzić.

  • Do margaryny wsypać cukier oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wbić jajka i dokładnie wszystko wymieszać.

  • Tortownicę (o średnicy 22–24 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

  • Do tortownicy wylać przygotowane ciasto.

  • Na ciasto wyłożyć równomiernie połówki śliwek (skórkami do dołu).

  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180–190°C, aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów tortownicy.

  • Podawać posypane cukrem pudrem.

Ocena: 2,5