Dyniowe ciasto marmurkowe - pyszny i niedrogi deser
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dyniowe ciasto marmurkowe to znakomity deser dla całej rodziny. Dyniowe ciasto marmurkowe jest puszyste a jednocześnie lekko wilgotne. Idealne do popołudniowej herbatki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
A może DROŻDŻOWE? Tutaj więcej >>>
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 300 g puree z dyni
- 350 ml maślanki
- 300 g cukru
- 2 jajka
- 60 ml oleju
- 50 g kako
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami korzennymi.
- Jajka rozmącić i wymieszać z dyniowym puree, 2/3 maślanki i olejem. Dodać mąkę i cukier i zmiksować.
- 1/3 ciasta odłożyć , a do reszty dodać kakao i pozostałą maślankę, zmiksować.
- Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułka tartą, wylać naprzemiennie oba ciasta i delikatnie zamieszać patyczkiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 60-75 minut.