Ciasto marcepanowe z żurawiną

Ciasto marcepanowe z żurawiną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto marcepanowe z żurawiną sprawdzi się w niedzielne leniwe popołudnie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 16 OSÓB

Ciasto marcepanowe z żurawiną pięknie prezentuje się na stole i wspaniale smakuje. Wykorzystaj nasz przepis i zaskocz swoich bliskich w święta takim wypiekiem!

Składniki

  • Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła lub margaryny

  • 100 g miękkiego marcepanu

  • 150 g drobnego cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej

  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • 125 g mąki

  • 125 g mąki kukurydziane

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 200 g suszonych żurawin + 1 łyżeczka mąki

  •  

  • Syrop:

  • sok z 1 pomarańczy 

  • 2 łyżki stołowe cukru

  • 2 łyżki stołowe rumu

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło lub margarynę rozetrzeć w misce na kremową masę. Marcepan pokroić na małe kawałki i wraz z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową, jajkami i solą stopniowo dodawać do masła. Ucierać przez 6-8 minut aż do uzyskania kremowej masy.

  • Mąkę zmieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do kremowej masy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać żurawiny i wymieszać.

  • Ciasto włożyć do natłuszczonej formy. Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 90 minut. Przykryć ciasto, żeby się zbyt mocno nie zarumieniło.

  • Sok pomarańczowy z cukrem gotować przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Dodać rum. Polać upieczone, gorące ciasto syropem pomarańczowym. Pozostawić do ostygnięcia i zawinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1-2 dni. Posypać cukrem pudrem.

Ocena: 4