Okroszka: przepis na rosyjski chłodnik z kwasem chlebowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Okroszka to tradycyjny, rosyjski chłodnik przygotowany na kwasie chlebowym. Okroszka to pożywna zupa z tartymi ogórkami, gotowanymi jajkami i pieczonym mięsem. Chłodnik zabielany jest śmietaną, pikantnie przyprawiony i podawany na zimno. W upały pożywna okroszka syci i orzeźwia.
Polecamy także: Chłodnik z ogórków na kefirze oraz Chłodnik litewski z botwinką
SKŁADNIKI
- 2 l domowego kwasu chlebowego
- 20 dag gotowanej wołowiny lub pieczonej piersi kurczaka lub mortadeli lub parówkowej
- 3 ogórki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki śmietany
- szczypiorek
- koperek
- cukier
- mielona gorczyca
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać, rozetrzeć z czosnkiem i solą, dodać szczyptę gorczycy.
- Mięso (kiełbasę) i ogórki pokroić w słupki.
- Dodać do cebuli, wymieszać i zalać kwasem doprawionym solą i cukrem.
- Dodać śmietanę, posiekany szczypiorek i koperek.
- Na talerzach ozdobić posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo.