Paszteciki wigilijne - super pomysł na kruchutkie i aromatyczne paszteciki na wigilię

Paszteciki wigilijne
Autor: Shutterstock Paszteciki wigilijne - drożdżowe bułeczki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i grzybów.
łatwy
40 min
4

Paszteciki wigilijne to jeden z pysznych dodatków do czerwonego barszczyku, ale też świetna przekąska. Drożdżowa wersja z nadzieniem z grzybami pasuje zarówno na Wigilię, święta Bożego Narodzenia, jak na imprezy noworoczne czy karnawałowe. Paszteciki świetnie smakują z czerwonym barszczykiem, można je podawać zarówno ciepło, jak i na zimno. Oto sposób ich przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 torebka drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki masła
  • mąka pszenna
  •  
  • Farsz:
  • 40 dag pieczarek lub innych grzybów
  • 1-2 duże cebule
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • sól i pieprz
  •  
  • Do smarowania ciasta:
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę, cukier drożdże i masło wymieszać. Stopniowo dodawać tyle mąki, aby ciasto było pulchne, ale nie lepiło się do rąk. Zagniatać przez chwilę po czym przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotować farsz. Grzyby wypłukać dokładnie w wodzie, aby pozbyć się piachu i ziemi, a następnie pokroić je w 0,5 cm paski.
  • Cebulę obrać, pokroić w cienkie talarki i usmażyć na gorącej patelni z masłem do momentu, aż będzie szklista. Wtedy dodać grzyby i całość dusić do pożądanej miękkości grzybów (ok. 15 minut na średnim ogniu). Grzyby doprawić pieprzem i solą dopiero po ich usmażeniu.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie. Z ciasta wykrawać okręgi. Na każdy z nich układać nieco farszu i zlepiać w bułeczkę lub pierożek.
  • Tak przygotowane paszteciki przełożyć delikatnie na papier do pieczenia i posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15-20 minut. Paszteciki są gotowe, kiedy nabiorą ładnego, złotego koloru.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej