Bezowe jajka sadzone, czyli gniazdka z lemon curd

Bezowe jajka sadzone, czyli gniazdka z lemon curd

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ten pyszny deser do złudzenia przypomina sadzone jajko.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Te sadzone jajka są słodkie i pachną cytryną. Fantastyczne bezowe gniazdka wypełnione porcją lemon curd wyglądają pięknie, a smakują obłędnie.

Składniki

  • 4 białka

  • 1/2 łyżeczki cream of tartar (winian potasu)

  • 1 szklanka cukru

  • 15 łyżek lemon curd

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj dwie blaszki wykładając je papierem. Piekarnik rozgrzej do 150 st.C.

  • W wysokim naczyniu ubijaj białka na wysokich obrotach.

  • Gdy piana będzie sztywna nie przestając miksować dodaj winian potasu, a następnie dodawaj cukier po jednej łyżce.

  • Kolejną łyżkę cukru dodawaj dopiero po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej.

  • Nie śpiesz się, ta część przygotowywania bezy może trwać ok. 10 min.

  • Gotową pianę przełóż do rękawa cukierniczego z cienką końcówką.

  • Bezę wyciskaj na wyłożone papierem blaszki. Najpierw kolistym ruchem od środka do zewnątrz wyciśnij spód o średnicy ok 5-6 cm, a następnie, nie odrywając końcówki uformuj boki gniazdka.

  • Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i przez 10 minut piecz w 150 st C., następnie na kolejne 20 minut zmniejsz temperaturę do 120 st.C.

  • Gdy beziki będą już gotowe (mogą być lekko złote) wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw wewnątrz na godzinę do ostygnięcia.

  • Każde gniazdko wypełnij lemon curd.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0