Biały barszcz z klopsikami zamiast kiełbasy: sprytna zupa na Wielkanoc

Biały barszcz z klopsikami zamiast kiełbasy: sprytna zupa na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wielkanocny barszcz biały z klopsikami zamiast kiełbasy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Biały barszcz z klopsikami zamiast kiełbasy to sprytna zupa na Wielkanoc. Tutaj mamy pewność, że w klopsikach jest tylko to, co do nich włożyliśmy. Taki barszcz w niczym nie ustępuje tradycyjnej zupie. Jest prosty w wykonaniu i szalenie smaczny. 

Składniki

  • Na klopsiki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego, drobiowego lub chudej wieprzowiny

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki majeranku

  • 1/2 szklanki zimnej wody

  • 1 łyżeczka soli

  • Na barszcz:

  • 1,5 l wody

  • 1 duża cebula

  • 1 marchewka

  • 3 ząbki czosnku

  • 0,5 l zakwasu

  • 3 sztuki ziela angielskiego

  • 6 ziaren pieprzu

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 listek laurowy

  • 1/2 szklanki śmietany

  • sól i pieprz

  • oraz po 1/2 jajka na osobę

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majeranek i sól. Wymieszać razem na jednolitą masę. Następnie dolewać po trochu zimną wodą i wyrabiać masę do chwili, gdy mięso wchłonie całą wodę. 

  • Do garnka wlać wodę, dodać surową cebulę i marchew pokrojoną na talarki oraz przyprawy. Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut. Cebulę wyjąć i wyrzucić. 

  • Z masy mięsnej uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.

  • Klopsiki wrzucać partiami do wrzącego bulionu. Gotować 10 minut. 

  • Do zupy dodać zakwas i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać zahartowaną śmietanę. Wymieszać.

  • Podawać z kawałkami jajka. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Ludmiła Stawska i Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska autorki książki "Królstwo zup" (Warszawa 2019, Wydawnictwo Harde) 

Ocena: 4,3