Barszcz wigilijny: inspirowany przepisem Magdy Gessler
2021-12-23
łatwy
60 min
4
Jak zrobić idealny barszcz z uszkami? Wypróbuj przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler. Aromatyczny i winny czerwony barszcz wigilijny Magdy Gessler oczaruje zgromadzonych gości głębią smaku i pięknego koloru. Sprawdź, jak przyrządza go szefowa "Kuchennych rewolucji" i zainspiruj się jej pomysłem.
SKŁADNIKI
- 5 kg obranych i pokrojonych buraków
- 5 kapeluszy borowików lub 20 podgrzybków
- 3 liście laurowe;
- Ziele angielskie
- Goździki
- 10 ziaren pieprzu
- Kminek
- 4 pory z liśćmi
- 10 cebul
- Ocet dębowy
- Obierki z 4 sztuk złotej lub szarej renety
- 5 ząbków czosnku lekko zgniecionych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli, dodając liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić.
- Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piecu w skorupkach (kiedy skorupka będzie ciemna, wrzucamy do barszczu na sicie).
- Gdy barszcz zacznie się gotować, hartujemy go octem dębowym (3 łyżki). Gotujemy powoli, aż buraki zmiękną.
- Zdejmujemy garnek z ognia. Wyrzucamy: cebule, obierki z jabłek i czosnek.
- Tak przygotowany barszcz zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Rano przecedzamy i podgrzewamy, nie gotując.
Beszamel - Buraki
Polecamy również inne przepisy na wigilijne barszcze: Staropolski barszcz czerwony, Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem oraz Barszcz czerwony z kulebiakiem.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.