Pomarańczowa babka proszkowa na oleju z rodzynkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gdy zbiera się rodzina to czas na coś dobrego do herbaty. Przepyszna babka z rodzynkami, aromatyzowana skórką pomarańczowa, to najlepszy wybór. Jej przygotowanie jest bajecznie łatwe. Proszkowe ciasto na oleju nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy zamieszać i wstawić do piekarnika, by po 3 kwadransach cieszyć smakiem wybornej babki z rodzynkami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 180 ml oliwy lub oleju
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g rodzynek
- masło do przygotowania formy
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Za pomocą miksera na wysokich obrotach ubić jajka z solą i cukrem do białości.
- Dodać sok i skórkę z pomarańczy, oliwę (lub olej), ponownie ubić.
- Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na niskich obrotach dokładnie wymieszać.
- Dodać rodzynki. Wymieszać łyżką lub łopatką.
- Ciasto przelać do formy z kominkiem posmarowanej masłem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 40-45 minut.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.