Pomarańczowa babka proszkowa na oleju z rodzynkami

2021-03-29
Pomarańczowa babka proszkowa na oleju z rodzynkami
Autor: Shutterstock Puszysta babka pomarańczowa z rodzynkami idealnie pasuje do mocnej herbaty
łatwy
30 min
4

Gdy zbiera się rodzina to czas na coś dobrego do herbaty. Przepyszna babka z rodzynkami, aromatyzowana skórką pomarańczowa, to najlepszy wybór. Jej przygotowanie jest bajecznie łatwe. Proszkowe ciasto na oleju nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy zamieszać i wstawić do piekarnika, by po 3 kwadransach cieszyć smakiem wybornej babki z rodzynkami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 180 ml oliwy lub oleju
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g rodzynek
  • masło do przygotowania formy
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Za pomocą miksera na wysokich obrotach ubić jajka z solą i cukrem do białości.
  • Dodać sok i skórkę z pomarańczy, oliwę (lub olej), ponownie ubić.
  • Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na niskich obrotach dokładnie wymieszać.
  • Dodać rodzynki. Wymieszać łyżką lub łopatką.
  • Ciasto przelać do formy z kominkiem posmarowanej masłem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 40-45 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.