Czekoladowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową: pomysł na babkę z czekoladą

Czekoladowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową: pomysł na Wielkanoc i nie tylko
Autor: Shutterstock Babka drożdżowa z dodatkiem czekolady zyskuje na smaku, pięknie też prezentuje się po rozkrojeniu
łatwy
60 min
4

Czekoladowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową to pomysł dla tych, którym znudziły się już konwencjonalne przepisy i chcą tym razem upiec coś innego, choć wpisującego się w tradycyjne menu! Babka wielkanocna jest jednym z najpopularniejszym ciast związanych z tymi wiosennymi świętami.  Czekoladowa babka drożdżowa to może być świąteczny hit!

Polecamy też:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z lekko podgrzanego mleka, łyżki cukru i drożdży przygotowujemy rozczyn - pozwalamy mu rosnąć w ciepłym miejscu przez ok. 20 minut.
  • Jajka i żółtka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich rozpuszczone i ostudzone masło, sól, rozczyn drożdżowy, skórkę pomarańczową (część zostawiamy do dekoracji) oraz mąkę i połamane na drobne kawałki oba rodzaje czekolady.
  • Ubijamy ciasto mikserem z hakowymi końcówkami lub wyrabiamy ręcznie do momentu, aż ciasto nie zacznie odchodzić od haków miksera i miski albo od rąk. Z powodu czekoladowych kawałków lepsze będzie wyrabianie ciasta mikserem.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia - czekamy aż podwoi swoją objętość.
  • Wkładamy do formy na babkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 50-60 minut. Gdyby wierzch babki zbytnio się rumienił, przykrywamy ją folią aluminiową.
  • Po ostudzeniu babkę możemy udekorować lukrem, polewą lub skórką pomarańczową.
Milena Tuzimek
więcej