Czekoladowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową: pomysł na babkę z czekoladą
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Czekoladowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową to pomysł dla tych, którym znudziły się już konwencjonalne przepisy i chcą tym razem upiec coś innego, choć wpisującego się w tradycyjne menu! Babka wielkanocna jest jednym z najpopularniejszym ciast związanych z tymi wiosennymi świętami. Czekoladowa babka drożdżowa to może być świąteczny hit!
Polecamy też:
Polecamy też inne przepisy na wielkanocne babki drożdżowe:
Babka drożdżowa wg przepisu Magdy Gessler
Babka drożdżowa, która zawsze się udaje: przepis dla początkujących
Babka drożdżowa wielkanocna - przepis klasyczny na babę z lukrem cytrynowym
Krówkowa babka drożdżowa - sprawdzony przepis na ciasto karmelowe
SKŁADNIKI
- 5 żółtek
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 200 g cukru
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 200 g masła
- 900 g mąki pszennej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z lekko podgrzanego mleka, łyżki cukru i drożdży przygotowujemy rozczyn - pozwalamy mu rosnąć w ciepłym miejscu przez ok. 20 minut.
- Jajka i żółtka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich rozpuszczone i ostudzone masło, sól, rozczyn drożdżowy, skórkę pomarańczową (część zostawiamy do dekoracji) oraz mąkę i połamane na drobne kawałki oba rodzaje czekolady.
- Ubijamy ciasto mikserem z hakowymi końcówkami lub wyrabiamy ręcznie do momentu, aż ciasto nie zacznie odchodzić od haków miksera i miski albo od rąk. Z powodu czekoladowych kawałków lepsze będzie wyrabianie ciasta mikserem.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia - czekamy aż podwoi swoją objętość.
- Wkładamy do formy na babkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 50-60 minut. Gdyby wierzch babki zbytnio się rumienił, przykrywamy ją folią aluminiową.
- Po ostudzeniu babkę możemy udekorować lukrem, polewą lub skórką pomarańczową.