Domowe wino z mniszka – angielski przepis na słońce w butelce

Wino z mniszka: przepis na delikatne wino mniszkowe
Autor: Shutterstock, Shutterstock Wino z mniszka warto nastawić wczesną wiosną.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Wino z mniszka to trunek z duszą i historią – niegdyś rozlewane do karafek na angielskich i polskich dworach, dziś wraca do łask jako domowy eliksir z kwiatów mlecza. Lekko słodkie, delikatnie ziołowe, idealnie gasi pragnienie w ciepłe dni i zatrzymuje w butelce to, co w mniszku najcenniejsze. Jeśli masz trochę czasu, trochę słońca i pola pełne żółtego złota – to znak, że pora nastawić własne wino z mlecza!

SKŁADNIKI

  • 2,5 l kwiatów mniszka lekarskiego (bez zielonych przylistków)
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1,2 kg cukru
  • sok z 2 pomarańczy i 1 cytryny + skórka z owoców
  • drożdże winne
  • 4 litry przegotowanej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kwiatki mlecza sparzyć 1 litrem wrzącej wody i odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie płyn zlać. Resztę wody podgrzac i rozpuścić w niej cukier, wymieszać ze zlanym płynem.
  • Do letniego płynu dodać sok z cytryny i pomarańczy, ewentualnie także startą skórkę z owoców - wcześniej dokładnie wyszorowanych i sparzonych wrzątkiem. Dodać rodzynki, imbir i drożdże winiarskie.
  • Pozostawić na 2 dni do fermentacji w naczyniu przykrytym płótnem lub gazą.
  • Po tym czasie zlać delikatnie wino, przelać do gąsiorka i kontynuować fermentację w naczyniu zamkniętym korkiem z rurką fermentacyjną.
  • Gdy fermentacja ustanie - zlać wino do butelek i pozostawić je do dojrzewania na 3-6 miesięcy.
Beszamel - Jadalne Chwasty

Właściwości wina z mniszka

Wino z mniszka to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale też ukłon w stronę natury i domowej apteczki. Jego delikatny, lekko ziołowy smak i świeży aromat niosą ze sobą więcej niż tylko odprężenie – ten złocisty trunek to prawdziwa bomba dobroczynnych substancji. W kwiatach mniszka lekarskiego kryją się cenne witaminy (szczególnie A, C i z grupy B), minerały takie jak potas, żelazo, magnez i wapń, a także flawonoidy, które działają przeciwutleniająco, garbniki wspomagające trawienie i inulina, naturalny prebiotyk wspierający florę jelitową.

Dzięki tym składnikom regularne (i umiarkowane!) popijanie wina z mniszka może wspierać układ odpornościowy, działać przeciwzapalnie, a także wspomagać oczyszczanie organizmu z toksyn. Dawniej uważano je za eliksir długowieczności – i choć dziś nie musimy wierzyć we wszystko jak w bajce, to warto czasem sięgnąć po kieliszek wina, które łączy przyjemność z naturą i zdrowym rozsądkiem.

Galeria:  Mniszek lekarski w kuchni - 15 sprawdzonych przepisów i receptur

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej