Domowe wino z mniszka – angielski przepis na słońce w butelce

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Wino z mniszka to trunek z duszą i historią – niegdyś rozlewane do karafek na angielskich i polskich dworach, dziś wraca do łask jako domowy eliksir z kwiatów mlecza. Lekko słodkie, delikatnie ziołowe, idealnie gasi pragnienie w ciepłe dni i zatrzymuje w butelce to, co w mniszku najcenniejsze. Jeśli masz trochę czasu, trochę słońca i pola pełne żółtego złota – to znak, że pora nastawić własne wino z mlecza!
SKŁADNIKI
- 2,5 l kwiatów mniszka lekarskiego (bez zielonych przylistków)
- garść rodzynek
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1,2 kg cukru
- sok z 2 pomarańczy i 1 cytryny + skórka z owoców
- drożdże winne
- 4 litry przegotowanej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kwiatki mlecza sparzyć 1 litrem wrzącej wody i odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie płyn zlać. Resztę wody podgrzac i rozpuścić w niej cukier, wymieszać ze zlanym płynem.
- Do letniego płynu dodać sok z cytryny i pomarańczy, ewentualnie także startą skórkę z owoców - wcześniej dokładnie wyszorowanych i sparzonych wrzątkiem. Dodać rodzynki, imbir i drożdże winiarskie.
- Pozostawić na 2 dni do fermentacji w naczyniu przykrytym płótnem lub gazą.
- Po tym czasie zlać delikatnie wino, przelać do gąsiorka i kontynuować fermentację w naczyniu zamkniętym korkiem z rurką fermentacyjną.
- Gdy fermentacja ustanie - zlać wino do butelek i pozostawić je do dojrzewania na 3-6 miesięcy.
Właściwości wina z mniszka
Wino z mniszka to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale też ukłon w stronę natury i domowej apteczki. Jego delikatny, lekko ziołowy smak i świeży aromat niosą ze sobą więcej niż tylko odprężenie – ten złocisty trunek to prawdziwa bomba dobroczynnych substancji. W kwiatach mniszka lekarskiego kryją się cenne witaminy (szczególnie A, C i z grupy B), minerały takie jak potas, żelazo, magnez i wapń, a także flawonoidy, które działają przeciwutleniająco, garbniki wspomagające trawienie i inulina, naturalny prebiotyk wspierający florę jelitową.
Dzięki tym składnikom regularne (i umiarkowane!) popijanie wina z mniszka może wspierać układ odpornościowy, działać przeciwzapalnie, a także wspomagać oczyszczanie organizmu z toksyn. Dawniej uważano je za eliksir długowieczności – i choć dziś nie musimy wierzyć we wszystko jak w bajce, to warto czasem sięgnąć po kieliszek wina, które łączy przyjemność z naturą i zdrowym rozsądkiem.
Galeria: Mniszek lekarski w kuchni - 15 sprawdzonych przepisów i receptur