Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Nalewka z malin na spirytusie: przepis na malinówkę [WIDEO]
![Nalewka z malin na spirytusie: przepis na malinówkę [WIDEO]](https://cdn12.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/ThinkstockPhotos-599138060.jpg)
Autor Zdjęcia: pixabay.com
Do malinówki wykorzystujemy dojrzałe owoce bez żadnych uszkodzeń ani oznak pleśnienia
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
W końcu lata, kiedy owoce są najlepsze, najbardziej dojrzałe i najtańsze, warto przygotować z nich nalewkę. Nalewka z malin w zimowe dni rozgrzeje i pomoże na przeziębienie. Przygotowanie jej zajmie kilka chwil, a gdy minie parę tygodni, możesz delektować się pyszną malinówką. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z malin na spirytusie.
Składniki
1 kg malin
0,5 l spirytusu (rozcieńczonego do 70%)
0,5 kg cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Na początku należy przebrać maliny i usunąć te uszkodzone i zepsute. Następnie owoce płuczemy i osuszamy, pozbywamy się wszelkich listków i szypułek.
Do dużego słoja wrzucamy maliny, zasypujemy je cukrem i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na około 6 tygodni. Co kilka dni należy wstrząsnąć słojem.
Po 6 tygodniach trzeba przecedzić przez gazę nalewkę i przelać ją do butelek.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy też:
Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis