Lekka nalewka z czarnej porzeczki: jak zrobić? Sprawdzony przepis
Czarne porzeczki to moc antyoksydantów i witamin – przede wszystkim witaminy C. Te drobne czarne kuleczki mają jej tyle, że biją na głowę owoce cytrusowe. Nalewką z czarnej porzeczki delektuj się więc dla zdrowia i dla urody.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy także:
Klasyczny kir - wino + porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową
Listówka - nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka korzenna z czarnej porzeczki
Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych
Domowe wino z czarnych porzeczek
SKŁADNIKI
- 4–5 szklanek czarnej porzeczki
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki wódki
- 1 szklankę cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 laskę wanilii
- Przygotuj również:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce dokładnie opłucz, a następnie usuń gałązki, włóż do słoja i zalej spirytusem oraz wódką.
- Odstaw na miesiąc, mieszając zawartość słoika co 2–3 dni, następnie oddziel owoce od alkoholu.
- Płyn przelej do innego naczynia, a porzeczki zasyp cukrem i dodaj miód.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na tydzień, mieszając co 2 dni.
- Po tygodniu owoce ponownie zalej alkoholem, dodaj wanilię i ewentualnie więcej miodu.
- Całość ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw na kolejnych 7 dni.
- Po tym czasie przefiltruj i przelej gotową nalewkę do butelek.