Mojito na lato: przepis z borówką amerykańską i kiwi
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Mojito to klasyczny koktajl na bazie rumu i soku z limonki. Istnieje wiele jego odmian. Jedną z najsmaczniejszych i jednocześnie najsłynniejszych wersji jest ,Kiwi-Blueberry-Mojito′, czyli mojito z kiwi i borówką amerykańską. To koktajl, który musicie spróbować tego lata i każdego następnego również.
Polecamy także Klasyczne Mojito: przepis. Jak zrobić klasyczne Mojito? Poradnik barmana amatora [WIDEO] oraz Madlerowanie, mudlerowanie: co to jest? Na czym polega madlerwoanie lub wygniatanie? [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 6 kiwi, obranych i pokrojonych
- 4 kiwi, obrane i pokrojone w plasterki, do dekoracji
- 200 g borówki amerykańskiej, przeznaczonej do zmiskowania
- 200 g borówki amerykańskiej, do dekoracji
- sok z 1-2 limonek
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego, lub mniej wedle smaku
- 1 garść świeżych liści mięty lub mały pęczek
- 2 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 1 i 1/2 szklanki rumu
- lód
- oraz po 6 wysokich szklanek, mieszadełek i rurek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiwi wrzucić do miksera kielichowego (albo użyć jakikolwiek inny blender) razem z cukrem, sokiem z limonek, zmiksować używając trybu pulsacyjnego. Dodać rum i ponownie zmiksować.
- Lód pokruszyć.
- Przy pomocy tłuczka delikatnie zgnieść połowę borówki amerykańskiej, najlepiej w szklankach, w których podamy mojito.
- Na borówki wylać kiwi zmiksowane z rumem.
- Dodać po łyżece kruszonego lodu, kilka listków mięty i plasterki kiwi.
- Włożyć znowu po łyżce lodu, zmiażdżone borówki amerykańskie, trochę listków mięty i całe borówki.
- Każdą szklankę uzupełnić gazowaną wodą i delikatnie zamieszać. W miarę potrzeby dodać rumu, wody lub cukru.
- Mojito z kiwi i borówki amerykańskiej można przygotować także w dzbanku i rozlewać do mniejszych szklanek.