Wytworny jarzębiak z głogiem i śliwkami

Wytworny jarzębiak z głogiem i śliwkami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Do przygotowania nalewki wykorzystujemy także inne owoce - suszone śliwki, głóg lub tarninę, rodzynki oraz daktyle

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Rozgrzewający jarzębiak, którego smak podkręcają suszone owoce: śliwki, daktyle, rodzynki, głóg i tarnina. Samo zdrowie.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki zalewamy w gasiorku albo dużym słoju mieszanką wódki i spirytusu, odstawiamy w ciemny, chłodny kąt.

  • Co kilka dni poruszamy słojem. Po dwóch miesiącach odlewamy, odsączając przez gazę albo filtr do kawy.

  • Po kilku tygodniach filtrowanie można powtórzyć. Nalewka nadaje się do picia nie wcześniej niż po roku.

Polecamy także:

Jarzębiak z cytryną

Jarzębiak z głogiem i śliwkami

Ziołowa nalewka na dobry nastrój

Kompot z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny i jabłek

 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na tę i inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska.

Ocena: 4,3