Słodko-kwaśna nalewka agrestowa - sprawdzony przepis na domową agrestówkę

Domowa nalewka agrestowa - przepis mamy Eli
Autor: thinkstockphotos.com Agrest - doskonały materiał do produkcji nalewek.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Agrestówka przygotowywana bez przypraw ma delikatny, słodko-kwaśny smak. Jeśli uznasz jednak, że powinna być bardziej wyrazista, możesz dodać do niej nieco wanilii lub cynamonu. Nalewka z agrestu nie wymaga długiego leżakowania - wystarczy jej miesiąc, by była pyszna, ale z każdym kolejnym nabiera intensywniejszego smaku i koloru.

Jakie właściwości ma agrestówka?

Nalewka z agrestu sprawdzi się przy problemach z ciśnieniem i cholesterolem, ale także układem trawiennym. Co więcej, agrest jest źródłem witamin z grupy B, C, A oraz żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Jest bogaty także w pektyny i przeciwutleniacze, a także ma niski indeks glikemiczny. Dlatego może być składnikiem diety osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

Agrestówka ma wyjątkowe działanie prozdrowotne:

  • obniża cholesterol dzięki pektynom, które go obniżają i mają działanie przeciwmiażdżycowe,
  • zmniejsza ciśnienia krwi,
  • wspiera układ krążenia,
  • łagodzi niestrawność,
  • wzmacnia zęby i kości, dzięki zawartości wapnia i magnezu,
  • łagodzi dnę moczanową, ponieważ działa przeciwzapalnie i zmniejsza objawy zwyrodnienia stawów; chorzy na dnę moczanową nie powinni jednak przekraczać dawki 20 ml dziennie.

Jak zrobić agrestówkę?

Zrobienie domowej nalewki z agrestu nie jest skomplikowane. Postępując według tego sprawdzonego przepisu doskonała agrestówka uda się już za pierwszym razem. Aby zrobić tę smakowitą i rozgrzewającą nalewkę należy przygotować:

  • agrest
  • spirytus
  • cukier
  • wodę

Umyty i pozbawiony szypułek agrest kroić się na połówki. Owoce przekłada się do dużego słoja i zasypuje cukrem. Słoik trzeba mocno zakręcić. Pokrywka powinna być szczelna. Agrest z cukrem w słoiku odstawia się w ciepłe miejsce i co jakiś czas potrząsa. Kiedy owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści, wlewa się wodę i spirytus. Tak przygotowaną mieszankę należy odstawić w ciemnie miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować i znowu odstawić w to samo miejsce na miesiąc.

REKLAMA

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy także:

Przepis na agrestówkę

SKŁADNIKI

  • 2 kg agrestu
  • 4 szklanki cukru
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wody
  •  
  • Przygotuj też:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Agrest umyj i odszypułkuj, przekrój na połówki, włóż do słoja i zasyp cukrem.
  • Szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce, aż puszczą sok.
  • Co jakiś czas potrząsaj słoikiem, aby cukier się rozpuścił.
  • Kiedy kryształki cukru nie będą już widoczne, dodaj wodę i spirytus i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
  • Przefiltruj i ponownie postaw w ciemnym miejscu na miesiąc.
Nalewki domowe
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej