Zupa śledziowa na zimno - przepis Ewy Wachowicz

Zupa śledziowa na zimno - przepis Ewy Wachowicz

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa śledziowa najlepiej smakuje z grzankami 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeśli lubisz zupy rybne, wypróbuj przepis na zupę śledziową na zimno Ewy Wachowicz. Możesz ją przyrządzić na święta lub zupełnie bez okazji. Zupa śledziowa najlepiej smakuje z ziemniakami i koperkiem. Sprawdź, jak zupę ze śledzi przygotowuje Ewa Wachowicz. 

Składniki

  • 3 płaty śledzia solonego, jeżeli zachodzi potrzeba to można go wcześniej wymoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • 2 cebule

  • ½ l śmietany

  • 4 ziemniaki

  • Zalewa: 3 szklanki wrzątku

  • ½ szklanki octu

  • 10 ziarenek pieprzu

  • 7 ziarenek ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • Sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotuj wodę z przyprawami, pod koniec wlej ocet. Wystudź wywar.

  • Śledzie pokrój na małe kawałki i przełóż do zamykanego naczynia.

  • Cebule pokrój w piórka, sparzy wrzątkiem, wystudź i dodaj do śledzi. Wszystko zalej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin.

  • Po tym czasie przelej wszystko do garnka, dolewając jogurt połączony ze śmietaną i dokładnie wymieszaj.

  • Na środku talerza ułóż kawałki ziemniaka i udekoruj koperkiem.

Ocena: 4