Zupa grzybowa z grzybów suszonych

Zupa grzybowa z grzybów suszonych

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa grzybowa z grzybów suszonych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa grzybowa z grzybów suszonych to tradycyjny posiłek wigilijny, jedno z trzynastu obowiązkowych dań postnych. Możemy do niej użyć suszonych podgrzybków albo prawdziwków. Kusi intensywnym, skondensowanym grzybowym aromatem.  

Składniki

  • 15 dag suszonych podgrzybków lub prawdziwków

  • 1 średni seler

  • po 2 marchewki i pietruszki

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 5 ziarenek pieprzu

  • 1 łyżka masła do cebuli

  • 1 łyżka mąki i 1 łyżka masła na zasmażkę

  • 1 łyżka śmietany do zup

  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

  • 200 g ulubionego makaronu (nitki, łazanki, kolanka lub kokardki)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie, odstaw na 3 godziny lub na całą noc.

  • Obierz marchewkę, pietruszkę, seler i pokrój na mniejsze kawałki.

  • Odsącz i pokrój niezbyt drobno grzyby, dodaj do warzyw.

  • Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na łyżce masła.

  • Gotuj ok. 30 min. w 2,5 l wody z dodatkiem przypraw aż grzyby będą miękkie.

  • Wyjmij warzywa i ziarenka pieprzu oraz ziela. Podpraw zupę łyżką zasmażki. Posól i popieprz.

  • Osobno ugotuj 200 g makaronu wg przepisu na opakowaniu.

  • Zupę najlepiej podawać następnego dnia, gdy się przegryzie.

  • Przed podgrzaniem dodaj makaron oraz łyżkę śmietany do zup.

  • Posyp siekaną zieloną pietruszką.

tip dnia

Do gotowania zupy z grzybów suszonych najlepiej dodać wodę, w której moczyliśmy je moczyliśmy. Należy jednak ostrożnie zlać tę wodę pozostawiając osiadły na dnie piasek, który często zostaje nawet w uprzednio opłukanych grzybach.