Jak zrobić smaczne puree ziemniaczane? Podajemy dobry przepis
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Puree ziemniaczane - kremowe i pyszne. Własnie takie uwielbiamy. Najczęściej ziemniaki jemy gotowane, tłuczone, ale można spróbować zrobić pyszne puree, jak z z dzieciństwa. To bardzo łatwy i tani przepis na danie z ziemniaków.
Właśnie danie, ponieważ odpowiednio przygotowane puree z dodatkiem smażonego boczku, kiełbasy, karmelizowanej cebuli, świeżych ziół lub tartego sera to samodzielna potrawa na pełnych prawach. Zazwyczaj jednak puree z ziemniaków to pyszny dodatek do mięs w sosie. I nie ma co tu kryć, tajemnica pysznego puree z ziemniaków tkwi w odpowiednim surowcu, czyli odmianie ziemniaków. Warto na zwrócić uwagę przy zakupie. Potem wystarczy już trzymać się tego prostego przepisu. Sprawdź, jak przygotować smaczne puree ziemniaczane.
Polecamy także: Odmiany ziemniaków. Jakie ziemniaki wybrać do konkretnej potrawy?
Prosty przepis na puree ziemniaczane
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków klasy C
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki szorujemy i obieramy. Kroimy na pół lub na cztery w zależności od ich wielkości.
- Ziemniaki zalewamy gorącą wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, gotujemy bez przykrycia do miękkości. Zazwyczaj trwa to około 30 minut.
- Do gotujących się ziemniaków można dodać przyprawy, które nadadzą puree ziemniaczanemu wyrazisty smak. Wypróbuj tymianek, listek laurowy lub czosnek.
- Ziemniaki odcedzić. Do garnka dodać mleko i masło, wszystko razem utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
- Spróbować puree i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać na ciepło.