Bób: czy jest zdrowy? Jak ugotować bób?
2021-06-23
14:54
Bób zawsze zapowiada nadejście lata. Sezon na te przepyszne nasiona strączkowe zaczyna się właśnie pod koniec czerwca. Warto bób jeść na potęgę, bo jest bardzo zdrowy. Oczywiście tylko ugotowany. Jak go ugotować, czytaj dalej!
Spis treści
- Bób - wartości odżywcze
- Jak gotować bób?
- Zobacz galerię zdjęć krok po kroku, jak ugować bób
- Zainspiruj się naszymi przepisami na dania z bobem
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Bób - wartości odżywcze
- Bób to roślina z rodziny strączkowych. Jadalne są tylko duże nasiona i to po ugotowaniu. Zawierają dużo cennego białka oraz skrobi. Biało zawarte w nasionach bobu wykazuje właściwości korzystne dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale też dla mięsożerców.
- Ze względu na wysoką zawartość białka i niewielką zawartość tłuszczu to idealne warzywo, które można potraktować jako podstawę głównego posiłku. Bób zawiera 13 gramów białka w objętości nie przekraczającej filiżanki i tylko 1 gram tłuszczu. Białko ekstrahowane z bobu dodawane jest do wegańskich zamienników mięsa.
- W bobie znajdują się węglowodany oraz witaminy: B1, B2, PP, C i prowitamnina A. Znajdziemy w nim też wapń - korzystny dla układu kostnego, fosfor - idealny na pamięć, żelazo - korzystne dla naszego układu krwiotwórczego, magnez i karoten. Bób ma sporo błonnika, dlatego poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
- Zapewne ze względu na wysoką zawartość fosforu bób był ulubioną przekąską poetki Marii Jasnorzewskiej-Pawlikowskiej. Twierdziła, że dobrze jej robi na pisanie poezji.
- Warto też wiedzieć, że to stosunkowo niskokaloryczne ziarno. Porcja 100 g bobu to tylko 75 kcal. Przy tym jest niezwykle sycący.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Jak gotować bób?
- Gotowanie bobu to prosta sprawa. Na 1 kg ziaren bobu trzeba przygotować 2 litry wody. Do odpowiednio dużego garnka nalewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie solimy wodę dwoma czubatymi łyżeczkami soli i dodajemy 1 łyżeczkę cukru do smaku. Aby bób był jeszcze lepszy dodajemy wiązkę zielonego kopru. Bób gotujemy do miękkości czyli ok. 20 minut. Odsączamy z wody, czekamy aż trochę wystygnie i zabieramy się do jedzenia.
- Warto wiedzieć, że młode ziarna nowych odmian bobu gotują się krócej niż 20 minut. Mają one też mniej węglowodanów. Dlatego po wrzuceniu ziaren do wody, należy sprawdzić stopień ugotowania już po 10 minutach
- Bób jest świetną przekąską, co więcej zdrową i mało kaloryczną.
Zobacz galerię zdjęć krok po kroku, jak ugować bób
Zainspiruj się naszymi przepisami na dania z bobem
Bób można przyrządzić na wiele sposobów. Dodać do zupy. Zmiksować na pożywną pastę. Udusić z dodatkami. Zobacz kilka naszych pomysłów na bób i spróbuj w swojej kuchni wyczarować lato.