Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i gotowanych ziemniaków

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i gotowanych ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łatwe danie do szybkiego przyrządzenia - zapiekanka z kurczaka, pieczarek i gotowanych ziemniaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i gotowanych ziemniaków to pyszny posiłek w 30 minut za niewielkie pieniądze. Do przygotowania tego łatwego dania najlepiej wykorzystać wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach. Wystarczy zrobić to dzień wcześniej, gdy gotujesz ziemniaki na obiad. Jeśli mają cienką skórkę, to nie trzeba ich obierać. Ziemniaki  w mundurkach to dodatkowa porcja błonnika dla naszego zdrowia. 

Składniki

  • 800 g ugotowanych ziemniaków

  • 350 g pieczarek

  • 0,5 szklanki mleka

  • 4 łyżki śmietany 12% tłuszczu

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 500 g filetu z piersi kurczaka

  • 4 pomidory

  • 250 g startego sera

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli ich nie masz to ugotuj ziemniaki w mundurkach.

  • Grzyby oczyść i pokrój na połówki lub ćwiartki.

  • Ziemniaki i grzyby wymieszaj w naczyniu do pieczenia.

  • Wymieszaj mleko ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Mieszaniną polej ziemniaki i grzyby.

  • Podsmaż filet z kurczaka, pokrój w grube plastry i ułóż na mieszance ziemniaczanej i grzybowej, dopraw do smaku. Pomidora pokrój w kostkę i rozłóż na wierzchu. Wszystko posyp tartym serem.

  • Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5