Ziemniaki w mundurkach: jak je ugotować lub upiec?

2018-01-14 7:38

Ziemniaki jadane są przez cały rok. Jednak jak je przyrządzać, by nam się nie znudziły, a także nie straciły wartości odżywczych? Można je przygotować w mundurkach - pieczone lub gotowane.

Ziemniaki w mundurkach: jak je ugotować lub upiec?
Autor: Shutterstock.com Ziemniaki w mundurkach: jak je ugotować lub upiec?
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Ziemniaki, mimo że nie wyglądają tak apetycznie jak świeża zielenina czy zarumienione owoce, są źródłem potasu, wielu witamin i soli mineralnych. Niestety tradycyjny sposób ich przyrządzania – to znaczy gotowanie obranych warzyw – pozbawia ziemniaczki większości cennych składników odżywczych. Czy jest na to jakaś rada?

Oczywiście – można przyrządzić ziemniaki w mundurkach. Właśnie bezpośrednio pod swoją cienką skórką te warzywa magazynują to, co w nich najcenniejsze. Przed ugotowaniem (lub upieczeniem) ziemniaki należy rzecz jasna bardzo dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy osoloną wodę w garnku, a gdy zacznie wrzeć – ostrożnie wrzucamy ziemniaki na kilkanaście minut. Po ugotowaniu odstawiamy je do przestygnięcia, a potem obieramy ze skórki. Umyte ziemniaki w mundurkach można też upiec – najlepiej w folii aluminiowej, w którą zawiniemy również kilka ząbków czosnku.

Bez względu na to, którą wersję wybierzemy, ziemniaczki w mundurkach będą wyśmienitym uzupełnieniem surówek, chłodników czy dań mięsnych.

Ziemniaki, kartofle, pyry... co ty o nich wiesz?

Pytanie 1 z 10
Ziemniaki pochodzą:
Ziemniaki