Ziemniaki w mundurkach: jak je ugotować lub upiec?

Ziemniaki w mundurkach: jak je ugotować lub upiec?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pod skórką ziemniaczaną kryją się najcenniejsze składniki odżywcze, dlatego kartofle warto piec i gotować w całości

Ziemniaki jadane są przez cały rok. Jednak jak je przyrządzać, by nam się nie znudziły, a także nie straciły wartości odżywczych? Można je przygotować w mundurkach - pieczone lub gotowane.

Ziemniaki, mimo że nie wyglądają tak apetycznie jak świeża zielenina czy zarumienione owoce, są źródłem potasu, wielu witamin i soli mineralnych. Niestety tradycyjny sposób ich przyrządzania – to znaczy gotowanie obranych warzyw – pozbawia ziemniaczki większości cennych składników odżywczych. Czy jest na to jakaś rada?

Oczywiście – można przyrządzić ziemniaki w mundurkach. Właśnie bezpośrednio pod swoją cienką skórką te warzywa magazynują to, co w nich najcenniejsze. Przed ugotowaniem (lub upieczeniem) ziemniaki należy rzecz jasna bardzo dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy osoloną wodę w garnku, a gdy zacznie wrzeć – ostrożnie wrzucamy ziemniaki na kilkanaście minut. Po ugotowaniu odstawiamy je do przestygnięcia, a potem obieramy ze skórki. Umyte ziemniaki w mundurkach można też upiec – najlepiej w folii aluminiowej, w którą zawiniemy również kilka ząbków czosnku.

Bez względu na to, którą wersję wybierzemy, ziemniaczki w mundurkach będą wyśmienitym uzupełnieniem surówek, chłodników czy dań mięsnych.

Ocena: 2,6