Grillowana cukinia - sprawdzony przepis na cukinię z grilla

Grillowana cukinia - sprawdzony przepis na cukinię z grilla

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cukinia to idealne warzywo do grillowania - dym nadaje jej ostrzejszego smaku, a ona sama znakomicie komponuje się z sosami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillowana cukinia jest bardzo smaczna i aromatyczna. Latem grillujemy chyba wszyscy! Jak Polska długa i szeroka, rozkładamy grille w ogrodach i na działkach. Jeszcze niedawno Polacy nie wyobrażali sobie grilla bez mięsa. Teraz jednak coraz bardziej popularne jest przygotowywanie warzyw. Oto sprawdzony przepis na grillowaną cukinię!

Składniki

  • 2 świeże cukinie

  • ocet winny

  • sos sojowy

  • pieprz czarny mielony

  • zioła prowansalskie lub bazylia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie pokroić w plasterki o grubości około centymetra. Nie mogą być one zbyt cienkie, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo, że w czasie przewracania plastrów na grillu spadną z rusztu.

  • Do miski wlewamy: dwie łyżki octu winnego, 1,5 łyżki sosu sojowego, dodajemy pieprz mielony do smaku oraz zioła. Wszystko mieszamy.

  • Do zalewy wkładamy pokrojoną cukinię.

  • Miskę odstawiamy do lodówki. Najlepiej jeśli warzywa będą leżały w zalewie kilka godzin, wtedy aromat grillowanej cukinii będzie wyjątkowy.

  • Cukinię grillujemy z dwóch stron na złoto.

Ocena: 4