Tradycyjny kulebiak do barszczu białego lub żuru - Wielkanoc prawosławna

Tradycyjny kulebiak do barszczu białego lub żuru - Wielkanoc prawosławna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tradycyjny kulebiak do barszczu białego lub żuru [Wielkanoc prawosławna]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tradycyjny kulebiak, pieczony na Wielkanoc prawosławną, wykonany jest z ciasta drożdżowego i nadziewany farszem z kapusty i grzybów. Na Wielkanoc podajemy go do barszczu białego lub żurku. W niektórych domach podawany jest nie tylko w Święta Wielkanocne, ale również na Wigilię - ale wówczas serwuje się go z barszczem. Kulebiak może mieć formę ciasta, pieroga albo strucli. Wersja nie świąteczna może być nadziewana różnymi farszami: łososiem ze szpinakiem, mięsem lub pieczarkami.

 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Dodać połowę mąki i szczyptę soli. Wyrobić i odstawić pod ściereczką na 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.

  • Po godzinie wymieszać, dodać jajko z żółtkami, resztę mąki oraz rozpuszczone wcześniej masło. Ciasto wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  • W tym czasie kapustę posiekać drobno. Włożyć do garnka dodać wcześniej namoczone i ugotowane grzyby, niezbyt drobno pokrojone (grzyby należy obgotować w wodzie w której były namoczone). Dodać posiekaną cebulę, dolać połowę wywaru z grzybów i masło. Doprawić i dusić pół godziny. Po wystudzeniu dodać pokrojone drobno jajka, gałkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

  • Z wyrośniętego i wyrobionego ciasta rozwałkować prostokąt grubości ok. 1 cm. Farsz w formie wałka ułożyć na środku rozwałkowanego ciasta. Ciasto złożyć na pół (dłuższy bok) i zalepić. (Można również na rozwałkowany placek wyłożyć farsz na całej szerokości pozostawiając 1,5 cm wolnego ciasta na brzegach a następnie zwinąć jak struclę).

  • Tak uformowany kulebiak ułożyć w formie, posmarować roztrzepanym jajkiem i nakłuć w kilku miejscach. Odstawić na 15-20 minut, a następnie piec przez godzinę w temperaturze 200ºC.

  • Kulebiak podajemy do wielkanocnego żuru, barszczu białego albo zjadamy sam. Smacznego.

Ocena: 5