Pączki mięsne: przepis na pączki drożdżowe z podrobami

Pączki mięsne: przepis na pączki drożdżowe z podrobami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączki mięsne to rodzaj drożdżowych pasztecików z solidną porcją farszu z podrobów. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pączki mięsne to jeden z najstarszych przepisów kuchni polskiej. Do XVI w. w zapusty pączki nadziewano słoniną lub boczkiem według zasady, że dobre z dobrym z czyni wszystko jeszcze lepszym. Z czasem obyczaj ten wyparły słodkie pączki polewane miodem i nadziewane powidłami. Pączki nadziewane mięsem przetrwały w kuchni ludowej wielu regionów Polski. Popularnym nadzieniem są tanie podroby: płucka wieprzowe, żołądki drobiowe, wątroba wieprzowa lub wątróbki. Wypróbujcie przepis na pączki nadziewane podrobami i cieszcie się ich smakiem nie tylko w karnawale. 

Składniki

  • 1 kg mąki

  • 1 łyżka cukru

  • 5 dkg drożdży

  • ½ l mleka

  • 10 żółtek jaja

  • sól

  • olej do smażenia

  • 1 cebula

  • 1 kg podrobów (płucka i wątróbki wieprzowe)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowujemy tradycyjne ciasto drożdżowe na pączki. 

  • Mieszamy drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.

  • Ucieramy żółtka ze stopionym masłem, mąką, mlekiem, solą i przygotowanym wcześniej rozczynem drożdży.

  • Zarobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby urosło.

  • Podroby gotujemy, studzimy i przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, cebulką pokrojoną w drobną kosteczkę.

  • Gdy ciasto wyrośnie przystępujemy do formowania pączków.

  • Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm.

  • Szklanką wykrawamy z ciasta kółka. Na każde kółko kładziemy 1 łyżkę nadzienia, przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy po bokach.

  • Formujemy owalne pączki i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.

  • Pączki smażymy na gorącym tłuszczu.

  • Można je jeść na ciepło. Smaczne są też na drugi dzień.

Ocena: 5