Kulebiak na Wigilię: przepis, który nie ma sobie równych

Kulebiak na Wigilię: przepis, który nie ma sobie równych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kulebiak, czyli najczęściej ciasto drożdżowe z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to pyszny dodatek do czerwonego barszczu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Kulebiak na Wigilię - w duecie z czerwonym barszczem pojawia się na świątecznych stołach w wielu domach. Jak przygotować smacznego kulebiaka? Oto przepis.

Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! PLEBISCYT

Dowiedz się, jak zrobić idealne ciasto drożdżowe: Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe? [WIDEO]

Składniki

  • 50 g drożdży

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżki masła

  • 50 g oleju rzepakowego

  • 1 łyżka cukru

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 2 żółtka

  • 1 łyżeczka soli

  • 450 g kapusty kiszonej

  • 300 g pieczarek

  • 2 cebule

  • białko

  • gruba sól i kminek do posypania kulebiaka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę ugotować i odcedzić, pieczarki pokroić i udusić na maśle, cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem.

  • W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką.

  • Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę.

  • Do większej miski nalać ciepłej ale nie gorącej wody.

  • Wstawić miskę z ciastem do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.

  • Kiedy ilość ciasta podwoi się, wyjąć je na stolnicę i lekko rozrobić.

  • Podzielić ciasto dwie części, rozwałkować dwa okrągłe placki.

  • Tortownicę wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszym plackiem, nałożyć nadzienie, przykryć drugim plackiem. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym białkiem i posypać solą i kminkiem.

  • Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni C. Podawać na ciepło.

tip dnia

Farsz do kulebiaka, jeśli go zrobimy zbyt dużo, możemy zamrozić i przygotować z niego,  na przykład na sylwestra, kruche paszteciki z kapustą i grzybami

Ocena: 3,7