Panierowane kotlety w sosie rodzynkowym

2021-03-29
Panierowane kotlety w sosie rodzynkowym
Autor: Shutterstock Panierowane kotlety w sosie rodzynkowym smakują wybornie.
łatwy
30 min
4

Kotlety wieprzowe w słodkawym sosie mogą się wydać nieco awangardowe, ale smakują znakomicie. Podajemy przepis na panierowane kotlety w sosie rodzynkowym.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety wieprzowe
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  •  
  • Sos:
  • niepełna szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
  • Cukier rozpuścić w soku pomarańczowym, dodać sok z cytryny i całość podgrzewać na małym ogniu. Gdy się zagotuje dodać przyprawy i rodzynki i gotować 5 minut.
  • Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości wody, dodać do soku, gotować aż sos zgęstnieje.