Kotlety z jajek, czyli obiad dla wegetarianina
2023-03-09
łatwy
35 min
4
Kotlety z jajek to przepyszne danie bezmięsne, tradycyjnie podawane w ścisły post. Sięgnijmy zatem do dawnego przepisu i sposobu ich podawania. Mówimy, jak zrobić doskonałe kotlety z jajek!
SKŁADNIKI
- 7 jajek
- 1 bułka typu kajzerka
- ½ szklanki mleka
- 2 średnie cebule
- bułka tarta
- olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojoną na cienkie kromki bułkę moczymy w mleku.
- Gotujemy 6 jajek na twardo i studzimy je w zimnej wodzie.
- Cebulę siekamy drobno i rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Podczas smażenia dobrze jest cebulę trochę posolić i popieprzyć, co podnosi jej smak.
- Namoczoną bułkę trzeba dobrze odcisnąć i rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez miękkie sitko
- Jajka bardzo drobno siekamy (najlepiej szeroki nożem!) Dodajemy do nich bułkę, cebulę, 1 surowe jajko, sól i pieprz do smaku.
- Wyrabiamy masę ręką lub łyżką.
- Gdy składniki dobrze się połączą, formujemy z nich najpierw kule i obtaczamy w tartej bułce, formujemy kotlety spłaszczając je do grubości ok. 1 cm.
- Masa jajeczna nie jest tak zwarta jak mięsna, dlatego kotlety nie mogą być zbyt duże, bo będą się rozpadać. Praktyczna rada dla osób bez doświadczenia z obtaczaniem kotletów w bułce – należy je przedtem posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Smażymy na oleju, układając je na patelni w dużych odstępach, co ułatwi ich przekładanie, najlepiej dwoma łopatkami, żeby się nie rozpadły.
- Kotlety z jajek można podawać sauté lub z sosami: szczypiorkowym, pieczarkowym bądź pomidorowym. Jako dodatek makaron lub ziemniaki i sezonowe surówki.
Jajka – zdrowie w skorupce
Korzystając z atutów współczesności można też oczywiście jajka wraz z bułką przepuścić przez maszynkę. Ale tak jak w przepisach podkreśla się, że do prawdziwych kotletów mięso powinno się siekać, a nie mielić, podobnie z tatarem, tak i w tym przypadku, smak i tekstura masy będzie lepsza dzięki siekaniu.
Galeria: 13 pomysłów na jajka