Kapitalne kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

Kapitalne kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cukinia i kasza jaglana to udany duet

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szukasz bezmięsnych przepisów? Te kapitalne kotlety z cukinii i kaszy jaglanej będą smakowały tobie i twoim bliskim. Najlepsze w tym przepisie jest to, że wszystkie składniki są łatwo dostępne w sezonie od wiosny do jesieni i niezbyt drogie. A kotlety? Smakują zjawiskowo!

Składniki

  • 1 młoda cukinia średniej wielkości

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 60 g kaszy jaglanej, 4 łyżki

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię zetrzeć na tarce, osolić i odłożyć na 15 minut, by puściła sok.

  • Marchew również zetrzeć na tarce, odstawić.

  • Kaszę ugotować w 1 szklance wody, aż wchłonie cały płyn, przestudzić.

  • Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz startą na tarce marchewkę.

  • Dodać kaszę, natkę pietruszki i koperek, doprawić solą i pieprzem. Dodać 1 jajko i dokładnie wymieszać.

  • Z masy formować owalne kotlety, panierując je w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć do zrumienienia.

  • Podawać z sałatką pomidorową.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3