Gołąbki wegetariańskie bez zawijania: przepis na pyszne bezmięsne danie
2023-10-17
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Aromatyczne warzywa i przyprawy oraz odświeżona wersja gołąbków - takie danie zachwyci wegetarian. Gołąbki bez zawijania w wersji wege można ponadto łatwo przygotować. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy przepis na gołąbki wege.
SKŁADNIKI
- 2 torebki ryżu
- pół kapusty włoskiej
- 1 papryka czerwona
- 1 jajko
- 50 g bułki tartej
- 2 cebule dymki
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 100 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.
- Kapustę posiekaj, paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę.
- Z ryżem wymieszaj kapustę, paprykę, przyprawę do gołąbków, by danie zyskało doskonały smak, jajko oraz bułkę tartą.
- Cebulę, bazylię i czosnek drobno posiekaj, przesmaż na patelni, dodaj pomidory i wodę, dopraw do smaku.
- Z gotowej masy formuj kotlety, włóż delikatnie do sosu i gotuj 10 minut. Gołąbki podawaj oblane sosem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Zajrzyj do naszej galerii i poznaj inne przepisy na dania z kapustą